Què està passant a Twitter?
Ha tornat Trump i em mantinc: Anàlisi relaxat fugint d’alarmismes
Ningú sap què acabarà passant amb Twitter amb el lideratge d’Elon Musk però jo, només començar, m’apunto a la teoria del gran Enrique Dans.
Les eines i les estructures nascudes nadives al món digital necessiten de processos ràpids i moltes vegades xoquen amb les estructures heredades.
Tot sembla indicar que el magnat vol començar de zero, destruir twitter tal i com el coneixem ara, per proposar-ne un de nou amb les seves regles.
No ens enganyem. El twitter pre-Elon Musk tenia diversos problemes que resumiria així: No guanyava diners i s’havia convertit en un lloc difícil de destriar el perfil fals, del trol, de la paròdia i de l’escarni.
Vaig fer aquest vídeo i el vaig penjar a Instagram explicant la distinció.
Indult a REAL DONALD TRUMP
Elon Musk ha estat un usuari intens d’aquesta xarxa de microblogging i per tant ha tingut molt de temps per pensar què en vol fer i sap les possibilitats que té.
Prodiga la llibertat d’expressió i en base a això ha començat a indultar alguns comptes suspesos a l’etapa anterior.
Els últims dies ha piulat una enquesta preguntant si volem que torni DONALD TRUMP a Twitter dies després de saber que es presentaria a les pròximes eleccions als Estats Units.Reinstate former President Trump
— Elon Musk (@elonmusk) November 19, 2022
Han votat uns 15 milions de persones i la població està clarament dividida. Guanya el SÍ però per molt poc. Elon Musk ha tuitejat el nombre d’impressions d’aquesta enquesta que haurien vist, segons els seus números, 150 milions de persones. Això demostra que hi ha molta gent a Twitter.
Trump ha tornat la matinada del 20N
La matinada del diumenge 20 de novembre (20N) Trump ha tornat a la xarxa social. Jo soc de les que he dit sempre públicament que hi ha de ser. Tothom ha de poder-hi ser sempre i quan no digui mentides. S'han d’esborrar les mentides. Això sembla fàcil però amb l’aparició de les campanyes de “fake news” la cosa s’ha complicat. Hi haurà d’haver una intel·ligència artificial superintel·ligent que quan veiés informacions no contrastades i mitges veritats, no deixés publicar el tuit. Llibertat d’expressió però sense mentir ni enganyar. Aquesta és la meva utòpica aposta.
Els treballadors i la seguretat
La qüestió és que en aquesta operació de Musk per començar de zero ha acomiadat la majoria dels treballadors de Twitter i alguns d’ells a cop de correu electrònic i tuit públic. S’han mosquejat tant que durant un parell de dies, a la seu de Twitter als Estats Units, s’han publicat a la façana de l’oficina insults contra ell.
Insultan a Elon Musk en la sede de Twitter #RIPTwitterpic.twitter.com/nysIvTPoUW
— Rodrigo Saavedra 1️⃣???♂️?️? (@R_SaavedraM) November 18, 2022
Ha acomiadat l’equip que programa l’algoritme de Twitter i molts dels treballadors que vetllen per la seguretat. Molts pensàvem que això deixaria les estructures de la xarxa social molt dèbils i amb la possibilitat oberta de ciberatacs per tombar-la. De moment resisteix. Estem parlant d’Elon Musk que té treballadors a Tesla, SpaceX i altres empreses. Sempre pot anar tapant forats.
Elon Musk és bo o dolent?
Des del primer moment que Elon Musk es va veure obligat a comprar Twitter m’ho vaig agafar seriosament però tenint en compte sempre que amb les xarxes socials no s’acaba al món. Ara tenim xarxes i qui sap què tindrem al futur.
Vull dir amb això que, tot i la imatge freak, histriònica de Musk, sempre me l’he agafat seriosament. Un home que crea Tesla, tot i els seus defectes, em mereix un cert crèdit.
A les xarxes socials tendim molt al populisme i a la polarització. La gent es pregunta: però al final Elon Musk és bo o dolent? Vaig dedicar tot un POPAP a preguntar-ho i la conclusió no va ser blanc o negre. No és tan simple.
Anàlisi d’Albert Cuesta, Josep Maria Ganyet, Dolors Reig i Benjamí Villoslada.
Bromes i alternatives: Mastodon, Reddit, Telegram, MySpace i Tuenti
Molta gent s’ha obert un perfil a Mastodon i ha vist com ja fa temps que hi ha gent, que controla molt més els aparells, que viu a través del codi lliure i xarxes descentralitzades sense propietaris. Tot i que he fet una immersió a aquesta xarxa social, continuo pensant que el codi lliure és POC INTUITIU. S’han de fer eines digitals on no faci falta tenir un llibre d’instruccions. De totes maneres amb l’Albert Vico en vam fer un tutorial.
Aquest cop no ha estat tan clara l’emigració cap a Telegram i jo mateixa em preguntava si ens hem vist arrossegats aquest cop per les tendències americanes cap a Mastodon i Reddit.
Els més bromistes han apuntat que si s’acaba twitter marxaran cap a xats d’IRC, My Space o Tuenti.
El futur de les xarxes socials
Els últims dies hi hagut molts acomiadaments a les grans tecnològiques. És hora de resituar-nos i de relativitzar moltes coses. Llegiu a Miquel Pellicer.
Si alguna cosa ha aconseguit l’operació Elon Musk és que reflexionem de veritat sobre la nostre relació amb les xarxes socials en general.
- Pels usuaris
Hem de començar a entendre que no cal ser on és tothom. Buscar les xarxes, els entorns que ens aportin més coses. Tenir clar què busquem i on ho podem trobar. Per tant el futur és molt més disgregat. No hi haurà grans places. Hi haurà placetes i barris.
- Pels creadors de contingut
No hi ha canvis. Es crea contingut on poder aconseguir tenir una comunitat fidel que t’acabi finançant directament la feina sense intermediaris.
- Pels mitjans de comunicació la cosa es complica
Tal i com són ara les xarxes, ningú visita un web. S’han de topar amb el contingut que has creat a les xarxes socials. Fem-nos a la idea que TIK TOK és ja un Google, és un cercador. La gent busca coses diverses dins la mateixa xarxa social. Per tant la meva clara aposta és reforçar els continguts, fer bon periodisme contrastat, ser originals i genuins en la manera d’explicar les coses i això que haurem guanyat!
Només fent bona feina podem crear comunitat. Que així sigui!