El vot electrònic ja està a punt!

Necessitem una llei electoral pròpia perquè la resta ja ho soluciona la tecnologia Blockchain.

El vot electrònic ja està a punt!
Vot electrònic

A les eleccions al Parlament de Catalunya hi hagut un grup de gent molt preparada que ha fet un experiment de vot electrònic. Es tracta d’un grup d’emprenedors digitals que s’apleguen sota Vocdoni, que també opera a Estònia, i amb l’ajuda aquí a Catalunya d’I2Cat, UPC i la Universitat de Girona

A través de 14fruites.cat i amb el certificat digital idCAT unes dues mil persones han votat per les seves “fruites preferides”. Votar era feina fàcil i l’escrutini no s’ha allargat gens. Amb cinc minuts ja hi hagut resultats. 

Hi hagut ja votacions vinculants que s’han fet a través d’internet relacionades amb entitats com Òmnium cultural o organitzacions o consells d’administració, però l’obsoleta llei electoral espanyola de moment no permet aquestes opcions per decidir el futur del nostre país. 

Països com Suïssa, Austràlia o alguns estats dels Estats Units havien fet votacions online però ho van acabar desestimant per falta de garanties.  

La tecnologia Blockchain ho canvia tot 

Els passos importants del vot electrònic són la certificació, l’encriptació i la seguretat. La tecnologia blockchain ho canvia tot i és clarament qui pot solucionar tots aquests problemes i aquestes inseguretats. Permet fer un rastreig al mil·límetre i que tothom ho pugui veure. La informació es posa en comú i no es pot modificar res del missatge màster o original. En cas que es modifiqui queda registrada la modificació.

Aquí a Catalunya hem tingut i tenim empreses molt potents en aquest camp i anem a l’avançada. Pel què fa a la certificació digital hi ha LLEIDANET que té unes 200 patents, cotitza a Borsa i opera a tot el món. Amb la pandèmia el seu potencial s’ha disparat. El seu CEO Sisco Sapena reconeix que ho podrien fer però que, de moment, no els interessa organitzar eleccions i haver de lidiar amb els països (minut 23).

Scytl, pioners al món 

Hi ha una empresa catalana amb seu a Barcelona que fa molts anys que treballa en el vot electrònic. Scytl es va avançar tant que no va poder suportar sola l’empenta. El fet que els països i sobretot els polítics no s’hi hagin tirat de cap ha endarrerint la seva implantació i això ha perjudicat la companyia. L’empresa catalana va entrar en concurs de creditors i l’octubre del 2020 la va comprar l’irlandesa Paragon. 

El seu lema és “Democràcia innovadora” i han organitzat votacions a tot el món amb un sistema propi.

Què hi diu Brussel·les?

Ara fa dos anys, el febrere del 2019, vam anar a fer un programa especial al Parlament europeu per tal de copsar en quin moment estava el vot electrònic. Va ser tota una sorpresa escoltar com la majoria de partits polítics no ho veien gens clar.  

Entenc que els partits polítics i els països s’ho repensin però les organitzacions més petites ho haurien de tirar endavant. El cas del Barça és evident i per això en vaig escriure aquest article

La tecnologia està a punt. Ho hem de fer amb programari lliure i amb blockchain i de la manera més intuitiva possible. Estem superant els problemes d’alfabetització digital amb l’acceleració digital que ha suposat la pandemia. Tots els sectors de la societat s’estan digitalitzant i la digitalització ja forma part de la nostra vida diària en àmbits que no hauríem ni imaginat. Això ens fa pensar que imposar el vot per internet seria una opció molt natural. 

El vot online afavoriria el vot estranger i la gent amb problemes de mobilitat podria votar.  La pregunta és: Hi hauria més participació si res pogués votar per internet? 

Elies Campo de Telegram respon!