Què és un NFT?

El món digital evoluciona a tot gas i ara els NFTs han arribat a la música

Què és un NFT?
Peeple

NFT vol dir en anglès TOKEN NO FUNGIBLE.  Els NFT han arribat al món de la música.

És un certificat de propietat d’actius que poden ser físics o virtuals. Una mena de vale digital que acredita l’inversor que té un original. Els Kings of Leon s’han convertit en la primera banda a llançar un àlbum amb aquest format NFT.

KINGS OF LEONS

Els NFTS serien com una moneda virtual però enlloc de diners tindríem un original d’art, una entrada per un concert, un meme, un dibuix o música.

L’autor crea tres màsters digitals i prou. Posa a la venda aquests 3 i pel fet que n’hi ha pocs vols l’original.

Ara ve quan et preguntes, la gràcia del digital és que pots anar fent còpies sense que perdi  valor. En el sistema actual sí però en el sistema BLOCKCHAIN no.

Què és el Blockchain? 

És una estructura d’internet molt diferent de la que coneixem ara. És un sistema informàtic de blocs sense intermediaris i una de les coses més importants que té és que pot certificar un original.

Es tracta de crear un contingut com a artista i cada vegada que algú toqui o mogui aquell contingut va quedant anotat el recorregut. De forma que sempre se sabrà qui és l’autor original.

El BlockChain és un gran avenç pels drets d’autor i s’està investigant si també podria acabar amb les fake news.

Fins ara del blockchain l’associàvem sobretot amb les criptomonedes. Tota la gent que he convidat per parlar d’això em deien que faltava que es trobés una utilitat que disparés la seva propagació inmediata. Perquè m’entengueu quan programavem MSDOS internet no enteníem res. En canvi, quan va aparèixer Google i vam buscar una paraula i et van sortir els resultats ja vas entendre de sobte perquè servia Internet.

De quina manera es trasllada això al món de la música? 

Ho vaig explicar al programa indepdents d’Icat que presenta Josep Martín. Hi soc cada dimarts a les 18.20h de la tarda en directe. 

A través del Blockchain es crea una música original amb poques còpies. En el món real s’entén amb els quadres i l’art. Un mecenes compra apostant per un artista i allò cada vegada té més valor perquè n’hi ha pocs. Els NFTs és una manera d’aconseguir que en digital hi hagi poques còpies d’una imatge, un vídeo, un mem. 

Els NFT es venen en criptomercats.

Els Kings of león han llançat sis GOLDEN TICKETS que tenen beneficis de per vida com ara seients a primera fila als seus espectacles i peces d’art audiovisual úniques. 

S’han associat amb la companyia YELLOWHEART.

El seu nou album el podem trobar a Spotify però la versió NFT té una portada única, descargues digitals de la música i un vinil d’edició limitada. Es van vendre al criptomercat per 50 dòlars cadau durant dues setmanes. I ara ja estan llançats!  

També han tret sis tokens amb aspecto únics i art visual. Valien entre 95 I 2500 dòlars

Reconeixent que els fans no se’n sortien i va costar una mica però segons la revista Rolling Stones els ingressos ja superen els 2 milions de dòlars, 600k dels quals els destinaran als equips de música en directe afectats per la pandèmia.

Exemples

El cofundador del segell discogràfic alemany KOMPAKT, Wolfgang Voigt, ha produït un seguit d’obres d’art digitals que s’emetran com a tokens no fungibles NFT. És una obra d’art inspirada en el seu del 99 firmat com a Wasserman.

Una explicació més perquè s’entengui. El diner és fungible perquè es pot intercanviar amb amb altres fons. En canvi el NFT no.

És un bé NO fungible. És a dir, un element que no es pot intercanviar ni manipular. Com la Mona Lisa. Pots fer fotos i còpies però de Mona Lisa original només n’hi ha una i té un valor que depèn segons les ganes que hi hagi de tenir-la.

També se’ls diu ACTIUS DIGITALS i estan en l’art i en altres camps. Sobretot en l’entorn del col·leccionisme i els fans.

  • Hi ha una autèntica revolució amb una plataforma que es diu TOP SHOT per comprar en línia fragments de vídeos de partits de bàsquet. Jugades. Es vénen les cistelles de LeBron James per molts diners.
  • Christie’s ha posat a la venda una obra NFT de l’artista digital nordamericà Beeple. 58 milions i mig d’euros per un JPG. La foto de la capçalera. Evidentment, no és l’original.
  • El primer tuit del CEP de Twitter Jack Dorsey es va vendre per 2,9 milions de dòlars com a NFT.

N’hi ha d’haver pocs i depèn de l’especulació.

 

El primer cop que en vam parlar!