M’he estrenat al Metavers!

Fita històrica: El “Popap” fa el primer programa de ràdio a l’entorn del futur

M’he estrenat al Metavers!
El Metavers del POPAP

Tothom parla del Metavers però pocs s’han atrevit a arriscar-se a fer una experiència virtual d’aquest tipus i en directe. 

Vam treballar diverses setmanes per aconseguir-ho  i us puc dir amb tota seguretat que, malgrat la dificultat, ens va sortit tot bé. 

Aquí tens el vídeo del resultat d’aquesta experiència híbrida que barreja la realitat i l’entorn virtual.

Al “Popap” volíem explicar com és, com es crea i quines possibilitats té un metavers, saber com es generen els avatars i com són les seves connexions, i conèixer quina és la indústria catalana que ja s’ha posat a desenvolupar projectes en aquesta línia. Ho volíem explicar a la pràctica i per això vam fer el primer programa de ràdio des d’un metavers i amb la primera actuació d’un cantant català al metavers, la de Marc Parrot amb “Els fets i l’atzar”.

Físicament separats però junts a l’espai virtual

Jo era a la Fira catalana del Blockhcain a Girona i en Marc Parrot a l’estudi 1 a Barcelona. Els nostres avatars-ninots estaven junts físicament dins l’espai virtual que el Centre Blockchain Catalunya va crear per a nosaltres i que es podia veure i seguir en directe al canal de Youtube de Catalunya Ràdio. 

Durant el programa, vaig entrevistar Quirze Salomó, president del Centre Blockchain de Catalunya; Santi van Gelderen, desenvolupador del CatVers; Toni Mateos, de FreeVers, i Cai Felip, d’Union Avatars

Quina era la dificultat?

Per veure aquest entorn virtual de forma immersiva s’ha d’entrar al Metavers amb ulleres de realitat virtual, les Oculus. Aquestes ulleres funcionen com un ordinador, li poses un enllaç, cliques amb el comandament i entres aquest entorn virtual. Si no portes ulleres, l’avatar que es veuria estaria amb el cap cot i sense moviment. Per tant, tots els entrevistats, en Marc Parrot i jo havíem de fer tot el programa amb les ulleres posades i podent-nos passejar per l’entorn virtual. Això volia dir que no podia tenir guió però em van posar l’escaleta, un rellotge (que anava desapareixent perquè entraven espontanis i l’esborraven...) i els crèdits amb noms i càrrecs de la gent que entrevistava a un ordinador fictici. 

És difícil explicar la magnitud de l’experiència. Mirava l’avatar de l’entrevistat i del Marc Parrot i em sentia que era al seu costat però jo ja les havia fet servir diverses vegades. Tot i que vaig donar les Oculus al Marc Parrot un dia abans perquè ho provés, se les va posar per primer cop per tocar i estava totalment impactat. L’experiència és tan immersiva que es va descentrar molt, no veia on tenia el micròfon físic real i s’havia de saber tots els acords de memòria. Va sortir capficat i també meravellat per aquest moment que recordarem per sempre. 

Què és el Metavers? 

Diem Metavers però en realitat hi ha molts metaversos i no és res més que un entorn virtual immersiu. Per entrar-hi, t’has de crear un avatar i posar-te ulleres de Realitat virtual. 

Tot plegat no sembla res novedós si ho comparem amb els videojocs que fa trenta anys que juguem, però aquests entorns virtuals que estem creant ara tenen un munt de coses diferents. Amb el METAVERS del 2022 es comença a crear una estructura que en pocs anys s’imposarà. 

Els metaversos actuals s’estan desenvolupant amb la tecnologia BLOCKHCAIN i això vol dir que amb aquesta “nova internet” que fa certificiacions digitals i permet les transaccions amb criptomonedes, en un futur no massa llunyà podrem reproduir tot el què fem al món real però en un entorn virtual. 

Ho vaig explicar també al #MariolaMobile per a FibracatTV

La presencialitat

Una de les coses que he trobat més interessants és que, a diferència de les videoconferències que estem fent via Zoom o Meet, amb la realitat virtual xerrar o reunir-se amb algú a l’entorn virtual amb un avatar no esgota mentalment. Perds la noció d’estar connectats via una pantalla. És molt estrany i meravellós alhora.

Ens hem avançat molt als temps. Estem als inicis d’aquesta tecnologia que inclou l’anomenada WEB3. Primer buscàvem informació a una pàgina web, amb les xarxes socials vam començar a publicar també continguts nosaltres i ara amb la web3 començaran de veritat els intercanvis transaccionals, els serveis i l’experiència total en virtual.  

Més informació: Com funciona el catvers?